De Oversteek

De Oversteek
In november 2013 werd De Oversteek, de nieuwe stadsbrug van Nijmegen, in gebruik genomen. De brug is genoemd naar de actie die de Amerikanen op 20 september 1944 uitvoerden in het kader van Operation Market Garden. In gammele bootjes staken toen soldaten de Waal over om de cruciale Waalbrug te veroveren op de Duitsers. Namens dagblad De Gelderlander is journaliste Dorine Steenbergen een zoektocht begonnen naar 48 doden die bij de actie vielen. Het boek ‘De Oversteek’ is hiervan het resultaat.

Ik werd gevraagd voor de vormgeving van het boek over dit geweldige project. Ik heb gekozen voor een kleurenpalet dat recht doet aan de sfeer en het gevoel van die tijd. Modder, water, donker, leger, (bijna) vergeten stemmen die ons vanuit het verleden roepen en weer tot leven worden gewekt. De vormentaal, met gebruik van legersterren, belijningen en tintvlakken maken dat het één geheel is geworden waar ik bijzonder trots op ben.

In het najaar van 2014 is ook de Engelse versie van het boek verschenen als ‘The Crossing’ en is alweer de vierde druk van de Nederlandse editie gedrukt!